Dünyayı Duymaya Hazır mısınız? Destek: 0232 335 57 58

İşitme Kaybı ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

İşitme kaybı, en genel şekliyle kişinin dışarıdan duyduğu sesleri işitme kabiliyetindeki azalış, sesleri güçlükle ve çaba harcayarak algılama, kulak çınlaması, vızıltı sesleri ve kimi ileri durumlarda işitmenin tamamen kaybolması olarak tanımlanabilir.

İşitme kaybı ses dalgalarının yeterli biçimde beyne iletilememesinden kaynaklanır. Ses dalgaları kulak kepçesi tarafından toplandığı andan, beyne iletildiği ana kadar geçtiği yolların herhangi birinde bozulmaya uğrayabilir. Bu bozulma sonucu hasta yeterince veya net bir işitme sağlayamaz.

İşitmenin kayba uğradığı yer işitme kaybının türünü belirlemektedir:

1.Sensorineural (Sinirsel) İşitme Kaybı: İç kulakta bulunan salyangozun içindeki işitme hücrelerinin veya işitme sinirlerinin tahribatıyla ortaya çıkan işitme kaybı türüdür.

2.İletim Tipi işitme Kaybı: Ses dalgalarının iç kulağa ulaşması engellendiği zaman ortaya çıkar. Problem dış ve/veya orta kulakta oluşmaktadır.

3.Mixed Tip (Karışık) işitme Kaybı: İletim tipi ile sinirsel tip işitme kayıplarının bir arada görülmesidir. Tibbi ve cerrahi yöntemlerle tedavi edilebileceği gibi aksi durumlarda bir işitme cihazı da kullanılabilir.

İşitme kaybı her yaşta ve cinsiyetteki insanda ortaya çıkabilen bir sorundur. Zira işitme kaybının direkt doğum sonrasında görüldüğü durumlar dahi mevcuttur. Bunun yanında; işitme kaybı yaşlı bireylerde daha sık karşılaşılan bir durumdur. 65 - 75 yaşları arasında bulunan erkek bireylerin %10'u aşan bir kısmında işitme kaybı sorununun bulunduğu bilinmektedir. Kadınlarda ise bu oran erkeklere kıyasla daha düşüktür.

Normal işitme 20 desibele kadar olan sesleri işitildiği durumdur. Hafif işitme kaybı yaşayan kişiler 25 - 39 desibel aralığında işitme kaybı yaşarlar ve yüksek gürültülü ortamlardaki sesleri ayırt etmekte zorluk yaşayabilirler. Orta derece işitme kaybı yaşayan kişilerde işitme kaybı 40 - 69 desibel aralığına çıkar ve bu kişiler işitme cihazı olmadan günlük hayattaki sesleri algılamakta zorlanırlar.

İleri seviyede işitme kaybı durumunda ise 70 - 89 desibel aralığında işitme kaybı görülür ve bu kişilerin mutlak suretle güçlü işitme cihazları veya implant yaptırmaları gerekir. Ağır işitme kaybı olan kişilerde ise 90 desibel ve üstü işitme kaybı görülür ve implant, dudak okuma, işaret dili kullanımı gibi ileri önlemler gerekebilir.

Kulakta işitme kaybı tedavisi için birçok farklı yöntem bulunmaktadır. Nitekim kimi işitme kayıplarının tamamen tedavi edilemeyeceğini de unutmamak gerekir. Ancak uygulanan tedaviler ve kişiye özel hazırlanan işitme cihazları sayesinde hastaların işitme ile ilgili sorunları büyük oranda çözülebilmektedir. Kişiye uygun şekilde uzman bir doktor tarafından hazırlanan işitme cihazları sayesinde kişi işitsel kabiliyetini tekrardan geliştirebilir.

Bunun yanında çeşitli ventilasyon tüpleri ve basınç dengesini sağlayan tüpler de tedavide kullanılabilir. Bu tüpler aracılığıyla orta kulakta yoğun olarak bulunabilecek sıvılar dışarıya atılabilir. Eğer kişide otoskleroz veya kemikçikle ilgili problemler saptanırsa bu durumda kişiye protez uygulaması yapılabilir ve hasarlı yapılar onarılır. Kimi hastalarda ise koklear implant uygulaması tercih edilebilir. Koklear implant genellikle diğer işitme cihazlarının fayda etmediği kişilere takılan ve sesi dışarıdan toplayarak sinirlere aktaran bir cihazdır.

Buna ek olarak, eğer kişinin işitme kaybı yaşamasına altta yatan çeşitli hastalıklar sebep oluyorsa öncelikle bu durumların düzeltilmesi için ek tedavi uygulanır. İşitme kaybının doğrudan tedavisinde etkili olmasa da, kişinin öğrenebileceği dudak okuma egzersizleri de kişinin yaşam kalitesini arttırabilir. Zira böylelikle kişi sesleri tam olarak duyamasa da dudak hareketlerinden karşıdakinin ne demek istediğini anlayabilir. İşitme kaybı tedavisi olan bir sağlık sorunudur ve birçok farklı tedavi yöntemiyle hasta merkezli şekilde tedavi edilebilmektedir. Bu noktada kişilerin mutlaka uzman bir doktora başvurmaları ve doktorlarının tavsiyelerine uymaları gerekmektedir.

İşitme cihazlarının en temel görevi, işitme kayıplı kişinin duyamadığı sesleri duyulabilir şekilde yükseltmesidir. İşitme Cihazları içlerindeki mikrofonları vasıtasıyla sesleri dış ortamdan toplar, kullanıcının işitme kaybına göre sesleri yeniden işlemler ve hoparlörü vasıtasıyla sesi üretip kulağa ileterek normal ve doğal duyum sağlar. İşitme cihazı en küçük sesleri bile almanıza, konuşmaları rahat ve normal şekilde anlamanıza, çevrenizdeki türlü sesleri duyabilmenize, televizyonu rahat şekilde izlemenize ve daha birçok rahatlığa olanak sağlar.

Doğru temizlik ve bakım, işitme cihazlarınızı yıllarca sorunsuz bir şekilde kullanmanıza yardımcı olacaktır. Eğer işitme cihazının evde nasıl temizleneceğini bilmiyorsanız bir profesyonelden yardım almanız en doğrusu dur. İşitme cihazlarının profesyonel temizliği için işitme kliniklerine giderek bilgi alabilirsiniz. Aynı zamanda kullandığınız cihaz için en uygun işitme cihazı temizliği için yardımcı ürünleri bir işitme sağlığı uzmanına sorabilirsiniz.